

AZERBAYCAN’da yaşayan Eskerov ailesi, 2.5 yaşındaki kızları Derya’nın gittikçe büyüyen karnı için önce Azerbaycan’da sonra Gürcistan’da birçok hastane dolaştı. Ancak yapılan tüm tetkikler normal çıktı ve Derya’nın karnındaki şişmenin sebebi bulunamadı. Aile Derya’yı Türkiye’ye getirdi. “Karaciğer sirozu” tanısı konan Derya, Memorial Bahçelievler Hastanesi Organ Nakli Merkezi Başkanı Prof. Dr. K. Yalçın Polat’a başvurdu. Zaman Derya’nın aleyhne işliyordu ve durumu gittikçe kötüleşiyordu. Annesi Arzu Eskerov 7 aylık bir bebeği olmasına rağmen kızına karaciğerini vermek için gönüllü oldu. Polat ve ekbi de başarılı bir karaciğer nakliyle Derya’yı iyileştirdi.
Kızına ikinci hayat veren anne, “Hala düşünüyorum. Ya benim ciğerim uymasaydı? Ne yapardım o zaman? İnsanlar organ bağışlamaktan korkuyorlar. Ben de ilk başta korktum ama gerçekten Yalçın Hoca sayesinden herşey çok kolay geçti. Ameliyat sonrası ağrım sızım bile olmadı” dedi.
Prof. Dr. K. Yalçın Polat Türkiye’de çok başarılı nakiller yapıldığına dikkat çekti. “2016-2017 yıllarında pediatrik karaciğer nakli ABD’de 500 tane yapıldı. Türkiye’de ise 220 tane yapıldı. Bu çok önemli bir rakam. Türkiye’de tahmini olarak 8-10 bin karaciğer yetmezliği olan hasta var. Her yıl 700-800 hastayı karaciğer nakil, yapamadığımız, organ bulamadığımız için kaybediyoruz. Bu noktada kadavradan organ bağışı önem kazanıyor” diye konuştu.