Salgın Döneminde Nakil Hastalarının Bilmesi Gerekenler

Son zamanlarda nakil hastalarımızdan, koronavirüs ile ilgili birçok soru alıyoruz. Sorularınızı bir araya toplayarak, sizler için yanıtladım. Faydalı olmasını diliyorum. Koronavirüs alacağımız önlemlerden daha güçlü değil. Panik yapmadan, önlemlerimizi alarak, bu süreçten güçlü şekilde çıkacağız.

1.Nakil Hastaları Virüs için Daha Yüksek Risk Altında Mıdır?

Nakil hastalarında COVID-19 enfeksiyonunun sağlıklı insanlara göre daha şiddetli olacağı konusunda kesin bir bilgi bulunmamaktadır. Ancak virüsler genellikle, nakil hastaları gibi bağışıklık sistemi düşük olan kişilerde daha ciddi hastalıklara neden olabilmektedir.

Koronavirüs, çoğunlukla, virüsü taşıyan biriyle yakın ya da doğrudan temas yoluyla geçmektedir. Bazı kişilerde semptomlar belirgin şekilde görülürken, bazı kişilerde semptomlar görülmemesine rağmen , kişiler virüs taşıyıcısı olabilmektedir. Bu sebeple enfeksiyonun bulaşmasını önlemek için gerekli tedbirlerin alınması son derece önemlidir.

2.Organ Nakli Sonrası Verilen İlaçları Kullanmayı Bırakmalı Mıyım?

Organ nakli sonrası, organ reddini önlemeye yönelik verdiğimiz ilaçlar, bağışıklık sistemini baskılamaktadır. Bu sebeple nakil hastaları ‘yüksek risk’ grubunda kabul edilebilir.  Verilen ilaçlar çok dikkatle kullanılması gereken ilaçlar olduğu için hastaların sağlığını korumak için önem arz eder. Tüm hastalar doktorları tarafından aksi belirtilmedikçe, ilaçlarını reçete edildiği şekilde almaya devam etmelidir. Yeni bir ilaca başlamadan önce mutlaka doktorunuza danışın.

3.Nakil Hastaları Halka Açık Yerlerde Maske Takmalı Mı?

Toplumda maske takmanın yararı, nakil hastaları için bile tartışmalıdır. Çoğu cerrahi maske sıkı oturmaz ve aerosoller geçebilir.  Fakat gün boyu elinizle burnunuza ve ağzınıza dokunmanızı engelleyebilir.  Nakil hastalarının maske takmasını öneriyoruz.  Ancak en önemli önlem, nakil hastalarının kalabalık ortamlardan uzak durmalarıdır.

4.Ateşim Varsa, Öksürüyor ve Hapşırıyorsam Ne Yapmalıyım?

  • Organ nakli merkezinize bildirin.
  • Mümkün olduğunca dışarı çıkmayın, evinizde kalın.
  • Hastaneye veya nakil kliniğine giderken bir cerrahi maske takın.

5.Bir Aile Üyesine / İş Arkadaşınıza COVID-19 Teşhisi Konulursa Ne Yapmalıyım?

Nakil hastası, COVID-19 teşhisi konmuş biriyle temas etmesi halinde nakil koordinatörüne mutlaka bildirmelidir.  Transplantasyon hastası semptomlar açısından izlenmeli ve ateş, öksürük veya nefes darlığı gelişirse nakil koordinatörleriyle irtibata geçmelidir. Şu anda, enfeksiyonu tedavi etmek veya önlemek için onaylanmış bir aşı veya ilaç yoktur, ancak klinik çalışmalar geliştirilmektedir.

6.Randevu için Hastaneye Gitmem Güvenli Mi?

Sağlık yetkilileri tarafından, hastalar hastanede COVID-19 riski açısından değerlendiriyor ve eğer şüphe yüksekse bu hastalar izole ediliyor. Fakat acil bir durum yok ise randevunuzu ertelemeniz uygun olacaktır.

7.Nakli Bekleyen Hastaların, Nakil Ameliyatları Ertelenecek Mi?

Önceliğimiz her zaman hastalarımızın güvenliğidir.  Şu anda, kritik ihtiyacı olanlar için nakil ameliyatları ertelenmemektedir. Bununla birlikte, COVID-19 riskinin olmadığından emin olmak için hem alıcıları hem de vericileri dikkatle değerlendiriyoruz. Yaptığımız güvenilir testler ve akciğer grafi  filmlerinin sonuçlarına göre, her ikisinde de koronavirüs olmadığından emin olduktan sonra nakil sürecini başlatıyoruz.

Eğer alıcı veya potansiyel canlı verici,  yakın zamanda enfeksiyona maruz kaldıysa veya herhangi bir risk faktörü varsa nakil ameliyatını erteliyoruz.

8.Nakil Öncesi ve Nakil Sonrası Hastalar için Ne Gibi Kurallar Mevcuttur?

Hem nakil öncesi hem de nakil sonrası hastaların hasta insanlardan ve kalabalıktan kaçınmasını öneririz. Ayrıca tüm hastaların evde kalmaya çalışması ve eli sık sık sabun ve su veya alkol bazlı dezenfektan ile yıkaması önerilir.

9.Nakil Hastaları Koronavirüse Karşı Kendilerini Nasıl Korumalı?

  • Ellerinizi sık sık sabun ve suyla 20 saniye yıkayın. Sabun ve su yoksa, % 60 alkol içeren kolonya veya dezenfaktan kullanın.
  • Öksürük ve hapşırma durumunda ağzınızı mendille ya da dirseğinizin iç kısmı ile kapatın.
  • Elleriniz ile gözlerinize, ağzınıza ve burnunuza dokunmaktan kaçının.
  • Bol sıvı tüketin, dengeli beslenin, uyku düzeninize dikkat edin.
  • Sosyal mesafe kuralına uyun. Mümkün olduğunca evde kalın ve dışarıda çıkmanız gerekiyorsa,  sizinle diğer insanlar arasında mesafe bırakın. Yakın temastan kaçının.
  • Kalabalık alanlardan kaçının. Evinizde kalın, mümkün olduğunca dışarı çıkmayın.
  • Çalışıyorsanız, evden çalışmayı deneyin.
  • Temas edilen nesneleri ve yüzeyleri her gün dezenfekte edin.
  • Kişisel eşyalarınızı ortak kullanmayın.
  • Odanızı sık sık havalandırın.
  • Aile üyeleriyle evde olan sosyal mesafenizi ayarlayın.
  • Şimdilik tüm seyahatlerden kaçının.
  • Yeterli ilaca sahip olduğunuzdan emin olun.